Cornus kousa is afkomstig uit Japan en centraal- west China. Een Cornus kousa is echt een struik of kleine boom waar elk seizoen wat aan te beleven valt. Om te beginnen bloeit Cornus kousa vanaf eind mei tot begin juli, wat voor een bloeiende struik behoorlijk lang is. Door de late bloei is de kans dat de bloemen beschadigd worden door late nachtvorst niet meer aanwezig. De grootste sierwaarde van de bloemen vormen de 4 grote crème witte schutbladen ,eigenlijk bracteën genoemd. Deze bracteën omgeven de echte bloemen die ongeveer 0,5 cm in doorsnede zijn en in schermen van 1 a 2 cm bijeen zitten. De gehele bloem zit op een steeltje van ongeveer 5 cm lang, hierdoor komen de bloemen goed boven de groene bladeren van Cornus kousa uit. De bloemen kunnen in grote getale voorkomen. Hierdoor zijn bij een, vol in bloei staande struik, de bladeren soms bijna niet meer zichtbaar. De bloemknoppen worden in de zomer van het jaar ervoor al aangelegd en zijn in de herfst en winter vaak zichtbaar als dikke knoppen (zie foto). De bloemen komen in het voorjaar gelijk met de bladeren te voorschijn, alleen zijn ze tot eind mei groen en onopvallend aanwezig. Wanneer ze hun definitieve grootte hebben gekregen kleuren de bracteën crème wit (zie foto Cornus kousa in bloei).De gewone Cornus kousa wordt van zaad vermeerderd, hierdoor kan het enige jaren duren voor dat hij gaat bloeien.
Cornus kousa (inbloei)
Ook kan de bloeirijkheid jaarlijks nog wel eens verschillen, een van de mogelijke oorzaken hiervan, kan een koele zomer in het jaar ervoor, zijn. Wanneer u niet wil wachten is het aan te raden om een van de cultivars te kiezen, deze bloeien vaak op jonge leeftijd en ook de bloeibetrouwbaarheid is beter. Doordat wij de cultivars doorgaans door enten vermeerderen, zijn cultivars over het algemeen duurder in aanschaf. Na de bloei ontstaan aardbei achtige vruchten die een doorsnede kunnen krijgen van ongeveer 2,5 cm. Deze vruchten krijgen een oranje rode kleur en zijn heel opvallend aanwezig. Ze zitten aan steeltjes van ongeveer 5 cm en kunnen enkele weken aan de plant blijven hangen. Ook zijn de vruchten eetbaar en kan er jam van worden gemaakt. Bij rijpe vruchten kleurt het vruchtvlees geel. Wanneer de vruchten rijp zijn moet u echter wel snel zijn, omdat vogels er gek op zijn.
(In de herfst aangelegde bloemknop)
De bladeren van Cornus kousa zijn ovaal van vorm en kleuren in het voorjaar van lichtgroen naar in de zomer donkergroen. In de herfst verkleuren de bladeren prachtig rood oranje. Jonge scheuten van Cornus kousa zijn grijsbruin van kleur maar op oudere leeftijd krijgen dikkere takken een zeer karakteristieke bast tekening. Uiteindelijk kan een Cornus kousa, na vele jaren, uitgroeien tot een forse struik of kleine boom van 4 tot 6 meter. Jonge planten hebben een vaasachtige groeivorm maar wanneer ze ouder worden gaan de takken meer hangen, waardoor Cornus kousa een beetje etageachtig wordt. Snoeien van oudere takken moet absoluut worden ontraden. Grote wonden genezen zeer slecht en vormen een invalshoek voor schimmels die op hun beurt uw gehele Cornus aan kunnen tasten, hierdoor is de kans groot dat uw plant het niet overleeft. Cornus kousa is volledig winterhard.